Op bezoek bij hondencoach Anita
Ook deze maand hebben we weer een prachtig hondenverhaal. Deze maand hebben we gesproken met Anita, die twee prachtige herders heeft; Yuna en Leila. Leila is 10 jaar oud en is de oma van Luna, die net een half jaar is. Hiervoor hadden ze zelfs de moeder van Yuna, genaamd Nova. Nova was al wat ouder toen ze bij Anita kwam, doordat er met deze mooie viervoeter werd gefokt. Na haar pensioen kwam ze in het gouden mandje van Anita en haar man Oscar terecht. “Nova was echt mijn soulmate” vertelt Anita, ook haar dochter Yuna is precies hetzelfde”. Na het overlijden van Nova miste Leila haar maatje zo erg, dat ze besloten hebben om een pup te nemen, toevallig de kleindochter van Yuna.
Hoe begon je als hondencoach?
Zo’n 10 jaar geleden hadden Anita en haar man Oscar een pensioenhond, Zandro. Hier waren echter veel problemen mee die ook met hondentrainingen niet werden opgelost. Anita besloot toen het heft in eigen hand te nemen. Nadat Zandro was overleden hielp ze geregeld mee met een hondenuitlaatservice, maar dat was nog niet precies wat ze zocht: “Ik vond ’t wel heel leuk om te doen, maar merkte dat het te weinig uitdaging bood. Ik leerde wel dat ik van nature goed met honden overweg kan en besloot hierdoor de opleiding tot hondencoach te doen. Daarvoor ben ik cum laude geslaagd.”
Anita is inmiddels al vijf jaar hondencoach. Ze ziet dat veel mensen pas om hulp vragen als het te laat is. Jammer, vindt Anita: de meeste problemen met hondengedrag zijn te voorkomen. Als hondencoach ziet ze veel honden die erg onzeker zijn, veel aan de riem trekken of slecht zijn gesocialiseerd. Meestal zijn overigens de baasjes het probleem: “Je hebt te maken met gezinnen met een eigen dynamiek. Iedereen moet op één lijn zitten als het om de opvoeding van de hond gaat, dus ook de kinderen die ‘m uitlaten of opa en oma die weleens oppassen. Een gebrek aan leiderschap is vaak de grootste oorzaak van probleemgedrag bij honden. Dat vinden sommige mensen best confronterend om te horen.”
Als hondencoach kom je veel situaties tegen
Soms levert dat schrijnende situaties op. Anita vertelt over een klant die een hond had gekregen van familielid; het beestje was het eerste jaar van zijn leven tot in den treure vertroeteld en gepamperd. Daardoor kon de hond niet alleen zijn, niet aan de lijn lopen en niet met andere honden omgaan. Door de nieuwe eigenaar tips en handvatten aan te reiken, is het gedrag van deze hond gelukkig aanmerkelijk verbeterd. Ook het uitlaten is een belangrijk onderdeel van de hondencoaching, waarbij ook afgewisseld wordt tussen het bos of bijvoorbeeld de markt. Door te vertrouwen op jouw leiderschap voelt de hond zich zekerder en dat merk je ook in huis. “Het is echt een vicieuze cirkel die je moet doorbreken”, vertelt Anita daarover.
Praktische tips voor de opvoeding van je viervoeter
Anita heeft nog een aantal praktische tips voor huidige en toekomstige hondenbezitters, die ze graag met je deelt:
– Denk goed na over het hondenras dat je in huis haalt en wees er zeker van dat het ras past bij jouw gezinssituatie, je levensstijl en je leeftijd.
– Kijk naar de toekomst: kun je de hond over tien jaar ook nog uitlaten?
– Spreek met het hele gezin een aantal regels af over de opvoeding van de hond. Duidelijkheid is het allerbelangrijkst.
– Observeer het gedrag van je hond geregeld. De meeste problemen zijn te voorkomen.
– Een hond wordt onzeker door slecht leiderschap. Je bent niet alleen een vriend, maar ook een leider van je huisdier.
– Houd ook rekening met de fysieke gezondheid van je hond en zorg voor goede voeding met de juiste voedingsstoffen.
Voor dat laatste is Anita bij ons aan het juiste adres, want de producten van Aware zijn uitgebalanceerd en gezond voor jouw viervoeter. Onze runderhoeven en kauwrollen zijn in elk geval goedgekeurd door Yuna en Leila!
Wil je ook elke maand een nieuw hondenverhaal lezen? Volg ons dan op Facebook of Instagram om als eerste op de hoogte te zijn van onze blogs!